Este de neconceput sa treaca toamna fara sa pregatim aceasta salata minunata, excelenta pentru zilele de post, dar la fel de apetisanta si langa o friptura suculenta :).
Mai greu pana ne apucam…dar apoi merge struna!!
Enumeram ingredientele sa tragem o fuga la piata :
- 2kg gogosari
- 2kg opintici
- 2kg ceapa
- 1kg morcov
Pentru bait ne mai trebuie:
- 1l apa
- 400ml otet
- 0.5ml ulei
- 10 linguri zahar
- 2-3 linguri miere de albine
- 1 lingura boabe de mustar
- 1 lingura boabe de ienibahar
- 1 lingurita de boabe de piper
- 4-5 foi de dafin
- 3-4 linguri sare mare grunjoasa
Mai intai ne ocupam de opintici, care trebuie curatati si fierti in apa cu un pic de sare 30-40 minute pana se inmoaie bine. Cand sunt gata ii punem la scurs si la racit si ne apucam de morcovi, pe care curatati ii punem la fiert insa numai cateva clocote cat sa-i putem taia mai usor(preferti) rondele subtiri.
Ceapa o feliem julien – recomand razatoarea mare de la robot(feliator) la fel si gogosarii ii curatam de cotoare si seminte si la fel ii feliem cu ajutorul robotului – se castiga timp iar feliile sunt cat se poate de „la fel”!
Avem toate legumele taiate, ne putem apuca concret de prepararea salatei.
Punem ceapa la calit in cateva linguri de ulei pentru cateva minute – se poate pune in bait direct cruda, eu insa o prefer asa da un gust mai bun salatei.
Intr-o oala generoasa punem toate ingredientele necesare baitului : apa, otetul, uleiul, piperul, ienibaharul, foile de dafin, boabele de mustar, zaharul, mierea, sarea si punem la fiert pana se topeste zaharul. Cand incepe sa dea in clocot punem pe rand legumele – mai intai gogosarii feliati, ii lasam sa clocoteasca 8-10 minute, ii scoatem cu o paleta si punem apoi ceapa calita deja tot pentru 8-10 minute. Scoatem si ceapa peste gogosari si punem in bait rondelele de morcovi 10-12 minute. In cele din urma punem si opinticii pe care ii lasam 10-15 minute sa clocoteasca bine. Am terminat de oparit toate legumele, le lasam cateva minute sa se domoleasca, nu sa se raceasca de tot si le amestecam bine, bine, gustam de sare, eventual daca mai este nevoie se poate adauga compozitia fiind calda se topeste usor, culegem foile de dafin si boabele de ienibahar si piper cat putem si punem salata noastra in borcane spalate si uscate in prealabil. Recomand sterilizarea lor fie la cuptor cateva minute 15-20 minute la temperatura medie fie pe aragaz in oala cu apa.
Se pastreaza extraordinar de bine in camara sau beci.
Nu pot decat sa va doresc pofta buna!
Salata de toamna cu bureti,