A venit momentul si pentru o reteta din Bucovina mea draga :)!
Azi ne delectam cu un pastrav la cuptor cu smantana si mamaliguta, o reteta specifica zonei mele, e imposibil sa treci prin Bucovina si sa nu mananci un pastrav de la mama lui, traditie si gust divin!!
Ingrediente:
- 4-5 pastravi proaspeti
- 600ml smantana
- 2-3 catei de usturoi
- 5-6 fire de ceapa verde
- 1 legatura marar
- 1 legatura patrunjel
- 4-5 linguri ulei
- 2-3 linguri zeama de lamaie
- sare
Ne apucam de treaba…curatam mai intai pestii si ii uscam cu servetele de bucatarie, apoi facem o marinata din usturoiul pisat, ceapa verde tocata marunt, verdeturile si ele tocate, uleiul, zeama de lamaie, sare si o punem peste pesti. Ii masam bine sa fie acoperiti peste tot si ii lasam 10-15 minute sa se odihneasca.
Incingem apoi o tigaie si rumenim usor pestii, cate 1 minut pe fiecare parte, nu-i lasam mai mult pentru ca riscam sa-i lasam fara piele, ii transferam intr-o tava, turnam peste ei smantana cu putina sare, va recomand o smantana de casa, buuna, groasa…ea va da gustul pestilor..si bagam tava la cuptor pentru 15-20 minute la foc potrivit.
Punem ceaunul de mamaliga :), facem si mujdei de usturoi pentru doritori si nu ne ramane decat sa ne delectam cu o mancare sanatoasa, usor de facut si gustoasa. Pestele are carnea frageda, aromata si dulceaga de la smantana deci clar…are gust de Bucovina :)!!
Pofta buna!