Malai

Malai(alivinca)

Malai…cine nu a auzit de acest desert mostenit din generatie in generatie de la mamele si bunicile noastre.

Doamne bun mai era!!!Cate un cuptor intreg ne facea bunica si mancam „alivinca”calda cum o numea ea, cu smantana de casa sau cu lapte acru din ulcior – o bunatate  – mi-as dori ce-i drept sa fiu din nou „fetita bunicii”!

Malai cu smantana

In ultimii ani am tot incercat multe retete insa nici una nu avea acel gust minunat. Reteta de azi o am de la o colega de serviciu care la randul ei o are de la bunicuta(Multumesc Iulia!)

Malaiul are la baza in principiu aceleasi ingrediente insa dupa parerea mea aceasta e cea mai echilibrata din toate cate am incercat.

Ingrediente (pt.o tava de aragaz mare):

– 1 cana malai(precizez ca am folosit aceeasi cana mare pt.toate ingredientele de 400ml)

– 1 cana gris

– 1 cana faina alba

– 3 sferturi cana zahar

– 3 sferturi cana ulei

– 1 cana lapte dulce + 200ml pt.turnat deasupra

– 1 cana lapte acru/iaurt

– 4 oua

–  2 prafuri de copt

– zahar vanilat

– sare

Toate ingredinetele  uscate : malai, faina, gris, praf de copt se amesteca bine, apoi adaugam ouale batute cu zaharul, laptele acru, laptele, uleiul, zaharul vanilat si un varf de sare. Omogenizam bine, bine si turnam compozitia intr-o tava tapetata cu hartie de copt , si dam la copt pentru 30-40 minute la  200 grade pana malaiul nostru se rumeneste frumos. Scoatem tava, turnam cana de lapte , lasam 10 minute sa se patrunda si „pofta buna”!!

Se poate servi cald cu smantana sau iaurt sau dimineata cu lapte dulce –  sanatate curata, nu foarte dulce, pufos, eu zic ca sunt destule motive sa va apucati de treaba!

Malai

 

Pofta buna!

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 3.3/5 (7 votes cast)
Malai(alivinca), 3.3 out of 5 based on 7 ratings

Spune-ti parerea

Adresa ta de email nu va fi publicată.