Malai…cine nu a auzit de acest desert mostenit din generatie in generatie de la mamele si bunicile noastre.
Doamne bun mai era!!!Cate un cuptor intreg ne facea bunica si mancam „alivinca”calda cum o numea ea, cu smantana de casa sau cu lapte acru din ulcior – o bunatate – mi-as dori ce-i drept sa fiu din nou „fetita bunicii”!
In ultimii ani am tot incercat multe retete insa nici una nu avea acel gust minunat. Reteta de azi o am de la o colega de serviciu care la randul ei o are de la bunicuta(Multumesc Iulia!)
Malaiul are la baza in principiu aceleasi ingrediente insa dupa parerea mea aceasta e cea mai echilibrata din toate cate am incercat.
Ingrediente (pt.o tava de aragaz mare):
– 1 cana malai(precizez ca am folosit aceeasi cana mare pt.toate ingredientele de 400ml)
– 1 cana gris
– 1 cana faina alba
– 3 sferturi cana zahar
– 3 sferturi cana ulei
– 1 cana lapte dulce + 200ml pt.turnat deasupra
– 1 cana lapte acru/iaurt
– 4 oua
– 2 prafuri de copt
– zahar vanilat
– sare
Toate ingredinetele uscate : malai, faina, gris, praf de copt se amesteca bine, apoi adaugam ouale batute cu zaharul, laptele acru, laptele, uleiul, zaharul vanilat si un varf de sare. Omogenizam bine, bine si turnam compozitia intr-o tava tapetata cu hartie de copt , si dam la copt pentru 30-40 minute la 200 grade pana malaiul nostru se rumeneste frumos. Scoatem tava, turnam cana de lapte , lasam 10 minute sa se patrunda si „pofta buna”!!
Se poate servi cald cu smantana sau iaurt sau dimineata cu lapte dulce – sanatate curata, nu foarte dulce, pufos, eu zic ca sunt destule motive sa va apucati de treaba!
Pofta buna!
Malai(alivinca),