Saveicuta cu mac

Saveicute cu mac

De ceva timp mi-am pus in gand sa incerc cozonacul acesta minunat, specific Banatului numit saveicuta – aluat fraged si multa umplutura fie nuci sau mac, eu am ales sa prepar varianta cu mac – sper ca seamana si la aspect cu cele autentice pentru ca la gust sunt fenomenale – fragede si multa umplutura aromata.

Saveicuta cu mac

 

Sa ne apucam, ca avem ceva de munca!

Ingrediente pentru 6 cozonacei:

– 200g. unt
– 100g. untura
– 5 galbenusuri
– 250ml.lapte
– 250g.zahar
– 3 linguri mari de smantana
– 40g.drojdie proaspata
– zahar vanilat
– sare
– coaja de la o portocala
– faina cat cuprinde aluatul

Umplutura:

– 350-400g. mac
– 150ml. lapte
– 200g. zahar
– zahar vanilat
– esenta de rom

Ne apucam mai intai de toate de aluat pentru ca trebuie sa stea la odihna.
Punem laptele caldut, un pic de faina si drojdia dizolvata si lasam sa creaca cateva minute, apoi adaugam rand pe rand si celelalte ingrediente: ouale batute bine cu zaharul, untul si untura la temperatura camerei, smantana, sarea, aromele si treptat faina. Framantam bine pana obtinem un aluat dens si omogen si lasam la crescut pana isi dubleaza volumul.
Intre timp pregatim umplutura de mac. Punem laptele impreuna cu zaharul la incalzit, apoi adaugam macul macinat, lasam cateva minute pe foc si ar trebui sa obtinem o pasta omogena si densa, punem zahar vanilat si esenta de rom si dam la rece.Dca considerati ca este prea groasa umplutura dupa racire se pot adauga 2-3 albusuri batute spuma.
Dupa ce aluatul a crescut il impartim in 6 parti egale, intindem cate o foaie subtire dreptunghiulara, o umplem din abundenta cu umplutura, o rulam si punem intr-o tava tapetata cu hartie de copt – mie mi-au incaput toti cozonaceii intr-o tava mare de la aragaz. Asa procedam cu toti cozonacii nostri subtiri si lungi asa trebuie sa arate.
Se lasa la crescut 5-10 minute, apoi ii ungem cu galbenus de ou si dam la cuptor la foc potrivit pentru 30-40 de minute.
Scoatem cozonacii din cuptor dupa ce s-au rumenit frumos deasupra si in interior sunt bine patrunsi.Lasam sa se raceasca, abia atunci va recomand sa-i taiati!
Sunt atat de buni si de fragezi incat cu siguranta veti repeta reteta ca si mine de altfel, urmatoarea tura va fi cu sigurata cu umplutura de nuca!

Saveicuta cu mac

Pofta buna!!

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
Saveicute cu mac, 5.0 out of 5 based on 1 rating

One Comment

  1. Cristian

    Să-ți dea Dumnezeu sănătate!
    Am făcut cozonacii si tati a fost plăcut surprins.. pentru că nu a mai mâncat așa ceva de 25 de ani de când bunica mea a decedat.
    Rețeta a ajuns instant la favorite.
    Mulțumesc mult 😊

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)

Spune-ti parerea

Adresa ta de email nu va fi publicată.