Astazi va dezvalui inca o reteta preparata de noi, la taiatul porcului, un preparat nelipsit de pe masa romanului de sarbatori: caltabosi sau chisca cu orez, cum ii spunem noi de mici.
Pentru prepararea lor avem nevoie de:
– 1 kg carne de porc mai grasa(de la gatul porcului de preferat)
– maruntaie de la porc: plamani, ficat, rinichi
– 200 gr de orez
– 4-5 cepe mari
– mate de porc
– sare, piper, ienibahar, nucsoara
Primul pas: punem carnea impreuna cu maruntaiele la fiert in apa cu sare, boabe de piper, foi de dafin, iar intre timp punem si orezul la fiert cu putina sare. Curatam ceapa si o calim bucati mai mari pentru ca o vom da prin masina de tocat. Asteptam sa fiarba toate ingredientele, le punem la racit, si apoi dam prin masina de tocat carnea, maruntaiele si ceapa, punem si orezul, condimentam, amestecam bine, gustam si potrivim de sare si piper, apoi ne apucam de format caltabosii cu ajutorul masinii cu care am facut si carnatii.
Rulam matul pe tub (matele trebuie sa stea in apa rece 1-2 ore pentru desarare), punem carnea si formam rand pe rand caltabosii, nu foarte lungi, de 10-20cm. Dupa ce am terminat operatiunea de formare, legam strans caltabosii la ambele capete cu ata de bucatarie, punem o oala pe foc cu apa, iar cand da in clocot ii punem la fiert 8-10 minute, nu foarte mult, compozitia este deja fiarta. Indicat este sa ii intepam ici-colo pentru a nu risca sa crape. Scoatem caltabosii si ii punem la racit.
Se servesc reci ca si aperitiv, si nu trebuie sa lipseasca de pe masa voastra la nici o sarbatoare!
Pofta buna!
[fblike]
Caltabosi (Chisca cu orez),