Astazi va ofer o reteta, pe care am invatat-o de la mama, pe care o prefer deobicei de sarbatori, sau o duminica mai speciala. Piftia din rasol de porc, sau racitura, este o mancare gustoasa.. ca doar este din carne de porc 🙂 .
Ca sa o realizam avem nevoie de:
– 2 kg rasol de porc (cu mai multa carne)
– 1 morcov, 1 ceapa
– 5-6 catei de usturoi
– 3 foi de dafin
– boabe de piper si ienibahar
– sare
Spalam si punem la fiert rasolul in apa rece, lasam sa dea cateva clocote si spumam de cate ori e nevoie, apoi adaugam ceapa si morcovul curatate, dar intregi, frunzele de dafin, boabele de piper si ienibahar, si putina sare. Lasam la fiert la foc mic (secretul pentru a nu se tulbura apa), 2-2,5 ore, pana carnea da semne ca se desprinde de pe os. Cand este aproape fiarta adaugam cateii de usturoi taiati si potrivim de sare. Asteptam sa se racoreasca un pic pentru a se aduna grasimea (cine prefera cu mai multa grasime o poate lasa), pregatim tava (platoul) sau castronelele in care vom pune piftia, scoatem carnea si o portionam in castronele, apoi strecuram peste, cu grija, apa in care a fiert. Asezam si felii de morcov fiert, pentru aspect, dar nu numai, si dam la rece cateva ore, pentru a se gelifia. Cel mai indicat ar fi sa se serveasca a doua zi.
Raciturile de porc se pot servi ca antreu rece, insa ne plac si cu mamaliguta calda. Sunt un deliciu! Traditie si gust!
Pofta buna!
[fblike]