Lebar chisca cu pateu

Lebar (chisca cu pateu)

Si daca tot am taiat porcul, era inevitabil sa nu preparam lebarul, sau chisca cu pateu, cum i se mai spune in Bucovina, preferatul familiei, mai ales daca avem tot ce ne trebuie la indemana.

Lebar chisca cu pateu

Ne adunam cele necesare, adica:

– 1 ficat de porc

– 500 g carne grasa (recomand de la gatul porcului, sau de pe burta)

– mate de porc

– 3-4 cepe mari

– 6-7 felii de paine

– sare, piper, ienibahar, nucsoara

Punem ficatul si carnea la fiert, in apa cu sare, iar intre timp curatam ceapa si o calim, bucati mai mari, pentru ca apoi o vom da prin masina de tocat. Dupa ce au fiert ficatul si carnea, le dam prin masina, de preferat de doua ori, pentru a iesi compozitia cat mai pastoasa. La fel procedam  cu ceapa si painea, care, in prealabil, am fript-o  (pe plita sau chiar prajitor), si am inmuiat-o in zeama in care a fiert carnea. Adaugam apoi si condimentele, dregem gustul, si trecem la masina de format.

Folosim aceeasi masina cu care am facut si carnatii, si procedam in acelasi mod: rulam matele pe tub, pe care le-am lasat in apa rece 1-2 ore pentru desarare, si incepem formarea. Noi am facut chiscute mici, de 10-15 cm, pentru ca sunt mai dragutele :), mai practice, adica mai usor de fiert, insa se pot face si de 20-30 cm… cum doriti.

Dupa ce am terminat le legam la ambele capete strans, cu ata de bucatarie. Pregatim o oala cu apa pe foc,  iar cand da in clocot punem lebarul la fiert timp de 7-8 minute, la foc domol. Este indicat sa le intepam usor din loc in loc, pentru a evita ruperea sau craparea lor.

Lebar chisca cu pateu

Lebarul se poate consuma proaspat, insa rezista bine timp indeajuns. Se poate intinde si pe paine, atat de cremos si gustos este.

Pofta buna!

[fblike]

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Spune-ti parerea

Adresa ta de email nu va fi publicată.