Si daca tot am taiat porcul, era inevitabil sa nu preparam lebarul, sau chisca cu pateu, cum i se mai spune in Bucovina, preferatul familiei, mai ales daca avem tot ce ne trebuie la indemana.
Ne adunam cele necesare, adica:
– 1 ficat de porc
– 500 g carne grasa (recomand de la gatul porcului, sau de pe burta)
– mate de porc
– 3-4 cepe mari
– 6-7 felii de paine
– sare, piper, ienibahar, nucsoara
Punem ficatul si carnea la fiert, in apa cu sare, iar intre timp curatam ceapa si o calim, bucati mai mari, pentru ca apoi o vom da prin masina de tocat. Dupa ce au fiert ficatul si carnea, le dam prin masina, de preferat de doua ori, pentru a iesi compozitia cat mai pastoasa. La fel procedam cu ceapa si painea, care, in prealabil, am fript-o (pe plita sau chiar prajitor), si am inmuiat-o in zeama in care a fiert carnea. Adaugam apoi si condimentele, dregem gustul, si trecem la masina de format.
Folosim aceeasi masina cu care am facut si carnatii, si procedam in acelasi mod: rulam matele pe tub, pe care le-am lasat in apa rece 1-2 ore pentru desarare, si incepem formarea. Noi am facut chiscute mici, de 10-15 cm, pentru ca sunt mai dragutele :), mai practice, adica mai usor de fiert, insa se pot face si de 20-30 cm… cum doriti.
Dupa ce am terminat le legam la ambele capete strans, cu ata de bucatarie. Pregatim o oala cu apa pe foc, iar cand da in clocot punem lebarul la fiert timp de 7-8 minute, la foc domol. Este indicat sa le intepam usor din loc in loc, pentru a evita ruperea sau craparea lor.
Lebarul se poate consuma proaspat, insa rezista bine timp indeajuns. Se poate intinde si pe paine, atat de cremos si gustos este.
Pofta buna!
[fblike]
Lebar (chisca cu pateu),