Intotdeauna, de sarbatori, cu totii ne dorim sa avem pe masa, cele mai bune bucate traditionale, asa ca, de ce sa nu le pregatim noi in casa. Va propun o reteta de carnati de casa.
Am participat la taiatul porcului, la tara, si pe langa multe alte preparate facute, am pregatit si acesti carnati deliciosi.
Ce ne trebuie:
– 3 kg carne de porc
– 2 kg de carne de vita (am cumparat-o, nu am taiat si vaca :))
– 500 g de slanina
– mate de porc
– 7-8 catei de usturoi
– piper, sare si boia dulce
Se alege carnea de porc – noi am ales o bucata de pulpa – o tocam, o amestecam cu slanina, si ea tocata in prealabil, punem apoi carnea de vita, adaugam usturoiul pisat, sare, piper si boiaua dulce, insa atentie nu foarte multa pentru ca va da carnatului un gust amar, se amesteca bine bine bine cateva minute, se gusta compozitia (la noi a gustat sotul meu – este fan carne cruda), mai adaugam condimente, dupa gust si preferinte, si o lasam sa se odihneasca 15 min, timp in care pregatim matele si masina de facut carnatii.
Noi am ales sa cumparam matele, le lasam in apa rece 2-3 ore pentru a se desara.
Montam masina cu tubul special de facut carnati, rulam matul pe tub, umplem masina cu compozitie, si incet-incet formam carnatii, rotindu-i cu mare grija sa nu se rupa. Cand sunt gata se pun la zvantat pe o bara de lemn, pana a doua zi, apoi se pot consuma proaspeti: prajiti la tigaie sau gratar, rumeniti la cuptor, sau fumati (proces care trebuie realizat dupa 2-3 zile, pentru ca sunt prea moi in acest moment si se pot rupe in afumatoare). Sau cruzi, ca atare… cunosc eu un pofticios 🙂
Sunt suculenti si gustosi, un adevarat deliciu!
Pofta buna!
[fblike]
Carnati de casa,