Uneori avem nevoie de o reteta mai speciala pentru felul principal, de obicei cand avem musafiri si vrem sa iasa masa „ca la carte”, astfel ca aceasta reteta este exact ce trebuie, nu este foarte greu de realizat iar rezultatul va fi cel asteptat.
Pentru pregatirea ruladei avem nevoie de:
– 1,5 kg pulpa de porc
– 1 ceapa mare
– 5-6 ciuperci
– 100 g carne tocata amestec
– 4-5 catei de usturoi
– 1 ou
– sare, piper, nucsoara, boia dulce
– 1 doza de bere
Inainte de toate, pregatim umplutura ruladei: taiem ceapa, se pune la calit in putin ulei, 2-3 minute, adaugam apoi carnea tocata si ciupercile feliate, si se lasa la fiert 10-15 min (nu este nevoie sa se adauge apa pentru ca ciupercile vor lasa sucul lor). Se adauga sare si piper, si se lasa la racit. Pregatim apoi mujdeiul de usturoi, si incepem sa transam carnea pentru a creea patul de rulada. Carnea ar trebui sa aiba o grosime de 1,5-2 cm, dar mare atentie in momentul transarii carnea se taie doar pe lina fibrei, altfel cand se va felia se va rupe. Mie imi ies de obicei 2 rulade din bucata de pulpa.
Avem carnita pregatita, o ungem bine cu mujdei, se condimenteaza cu sare, piper, si putina nucsoara, apoi intindem amestecul pregatit, in care am pus si un ou intreg, dupa racire. Incepem sa o rulam strans pe lungimea ei. Dupa ce se ruleaza se leaga cu ata, se condimenteaza deasupra cu sare, piper, si boia dulce pentru culoare, o asezam in tava, turnam jumatate din doza de bere (pentru fragezire), o acoperim cu folie de aluminiu si o dam la cuptor, unde va sta in jur de o ora, la foc potrivit. La jumatatea timpului, rulada se intoarce pe cealalta parte, se stropeste cu sosul format, iar inainte cu 10 min de a fi gata, se descopera si se lasa in cuptor la rumenit.
Se poate servi alaturi de cartofi la cuptor sau natur, piure de cartofi, mamaliguta si bineinteles alaturi de nelipsitele muraturi.
Este o friptura frageda, gustoasa, si deosebit de aspectuasa!
Pofta buna!
[fblike]