Prajitura Tosca cu crema de vanilie si blat cu mac

Prajitura Tosca cu crema de vanilie si blat cu mac

Astazi vom face cea mai echilibrata prajitura, textura a blatului moale, crema fina de vanilie si o glazura generoasa de ciocolata – ce-ti poti dori mai mult de la un desert? 🙂

Prajitura Tosca cu crema de vanilie si blat cu mac

Pentru sarbatori, petreceri, musafiri sau pentru o duminica in familie e pur si simplu minunata! Veti avea succes 100% si in randul celor mici, doar avem ciocolata…si asta va spun din surse sigure, testate 😉 !

Ingrediente blat:

  • 8 albusuri
  • 250g zahar
  • 100g mac
  • 6 linguri nuca de cocos
  • 5-6 linguri faina
  • 1 praf de copt
  • zahar vanilat, varf de sare

Ingrediente crema :

  • 8 galbenusuri
  • 250g zahar
  • 500ml lapte
  • 6 linguri amidon
  • 50g unt
  • 200ml frisca
  • 1 esenta vanilie

Ingrediente glazura:

  • 300g ciocolata
  • 50ml frisca
  • 3 linguri apa calduta

Suplimentar vom mai avea nevoie de 250-300g biscuiti fragezi cu unt si 250ml cafea proaspat preparata

Pentru inceput ne ocupam de crema pentru ca are nevoie de timp sa se raceasca.

Intr-o cratita sau olita care poate fi  pusa pe foc punem galbenusurile si le amestecam bine cu zaharul, adaugam apoi lingurile de amidon si putin cate putin laptele pana il incorporam tot fara sa facem cocoloase. Punem la foc mic insa amestecam incontinuu pana cand crema noastra prinde consistenta si se ingroasa. O dam deoparte, lasam pentru cateva minute si apoi adaugam untul si esenta de vanilie, incorporam bine si lasam sa se raceasca complet. Recomand ca pana la racirea completa sa amestecam la fiecare 5 minute sa nu prinda crusta. In crema racita adaugam frisca batuta bine, gustam si daca nu se simte suficient gustul de vanilie mai putem adauga, e foarte important sa se simta vanilia in crema.

Cat crema sta la racit ne ocupam de blat. Batem bine cele 8 albusuri impreuna cu praful de sare si zaharul pana obtinem o bezea tare si lucioasa. Incorporam apoi pe rand macul, nuca de cocos, zaharul vanilat, faina(o adaugam treptat daca ouale sunt mai mici pot fi suficiente 5 linguri, important este sa avem o compozitie cremoasa dar bine legata) si praful de copt insa cu grija facem acest procedeu cu o paleta, cu miscari de jos in sus pentru a pastra consistenta aerata a albusurilor. Punem la copt blatul nostru intr-o tava tapetata cu hartie de copt (aici am folosit tava de la aragaz) si lasam 10-15 minute la foc moderat pana incepe sa prinda o culoare aurie. Atentie ca fiind multa bezea se coace foarte repede!

Lasam blatul sa se raceasca si pregatim si glazura : punem la topit la aburi ciocolata cubulete cu frisca lichida si lingurile de apa pana ciocolata se topeste si obtinem o glazura cremoasa si consistenta, nu ne dorim o glazura foarte lichida.

Facem si cafeaua intre timp (daca prajitura este destinata doar copiilor se poate inlocui cu un sirop caramel sau se face o cafea slaba) si ne apucam de montat prajitura noastra minunata. Peste blat intindem uniform crema rece apoi asezam biscuitii unul cate unul insiropati mai intai in cafea (2-3 secunde introducem biscuitii in cafea nu mai mult), peste intindem glazura noastra cremoasa si dam la frigider cateva ore bune, indicat ar fi sa stea peste noapte.

Blatul usor umed de la nuca de cocos, crema fina de vanilie si ciocolata, toate impreuna vor fi o incantare pentru papilele noastre gustative…evident si vizual e tot o incantare!

Prajitura Tosca cu crema de vanilie si blat cu mac

Este un pic de lucru, dar va asigur ca rezultatul merita tot efortul depus!

Prajitura Tosca cu crema de vanilie si blat cu mac

Pofta buna!

 

recipe image
Prajitura Tosca cu crema de vanilie si blat cu mac
Timp de pregatire
Timp de coacere
Timp de realizare
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Spune-ti parerea

Adresa ta de email nu va fi publicată.