… si inca o reteta de post. Este una din prajiturile copilariei mele, pe care ne-o pregatea mama in ajunul Craciunului, si de cate ori o pregatesc ma duc cu gandul la acele vremuri. Este o prajitura care se topeste in gura, asa de frageda si gustoasa e…
Ca sa ne apucam de treaba avem nevoie de:
– 25 linguri de ulei
– 25 linguri de apa
– 25 linguri de zahar (20 pentru aluat, 5 pentru mere)
– o lingura si jumatate de bulion
– o lingurita de amoniac stins cu o lingurita de otet
– zahar vanilat, sare
– 300-400 gr faina
– 1,5 kg mere
– scortisoara
– 6-7 linguri de magiun de prune
Punem apa intr-un bol, adaugam uleiul, 20 linguri de zahar, bulionul, un varf de sare, zahar vanilat, amoniacul. Amestecam bine si treptat adaugam si faina, pana obtinem un aluat consistent, pe care il impartim in patru, si pe care il lasam sa se odihneasca la rece 15-20 min. Incingem cuptorul, tapetam tava cu hartie de copt (am folosit tava mare de la aragaz), si intindem prima foaie cat putem de subtire, dupa care dam la copt pentru 10-15 min, pana se rumeneste usor. Asa procedam si cu urmatoarele 3 foi.
Intretimp ne ocupam si de mere, le curatam, le radem si le calim impreuna cu cele 5 linguri de zahar si scortisoara. Dupa ce s-au copt foile, le lasam cateva minute dupa care incepem sa le umplem, dupa cum urmeaza: foaie, strat de mere, foaie, strat de magiun, foaie, strat de mere, foaie. Este indicat sa umplem foile atat timp cat merele sunt caldute. Va recomand ca aceasta prajitura sa fie pregatita de seara, pentru ca are nevoie de cel putin 10-12 ore pentru a se intrepatrunde si a se fragezi.
A doua zi pudram cu zahar, portionam si… ne lingem pe degete.
Cu siguranta merita asteptarea.
[fblike]
Prajitura cu bulion, mere si magiun, de post,