Pregatim astazi o reteta de cozonac de post, pentru a veni in intampinarea celor care poftesc la ceva dulce si de post. Si chiar daca este de post, este foarte foarte fraged asa ca vi-l recomand ca sa-l pregatiti cu incredere celor dragi.
Ne adunam ingredintele si ne apucam de lucru:
– 500 ml de apa minerala
– 40 gr drojdie proaspata
– 100 gr margarina
– 50 ml ulei
– 150 gr zahar
– faina 1-1,5 kg
– coaja de portocala, zahar vanilat, 1 esenta de rom
– stafide, caise confiate
– 5 linguri de cacao, sare
Incepem prin a pregati maiaua din faina, apa si drojdia dizolvata, lasam 15-20 min la crescut, dupa care adaugam margarina topita, zaharul, coaja rasa de portocala, zaharul vanilat, putina sare si incepem sa framantam bine, pana obtinem un aluat omogen si nelipicios. In timpul framantarii adaugam treptat si uleiul. Lasam coca sa creasca pana isi dubleaza volumul sau mai mult, dupa care impartim aluatul in mod egal, intindem o foaie groasa de 1 cm, presaram pe toata suprafata cacao amestecata cu zahar, stafide inmuiate in prealabil in apa clocotita si esenta de rom, si caisele taiate.
Rulam foaia si obtinem un cozonacel pe care il asezam in tava tapetata cu hartie de copt, si unde-l mai lasam la crescut inca 15-20 min. Asa procedam pana terminam aluatul. Inainte de a introduce tavile in cuptorul incins ungem cozonacul cu apa, zahar si putin ulei. Le dam la copt 40-45 min, la temperatura moderata, iar dupa coacere ungem cozonacii cu ulei si ii presaram cu zahar pudra. Acoperim cu un prosop curat si ii lasam sa se raceasca.
Nu pot sa va doresc decat Pofta buna!
[fblike]