Mucenici moldovenesti, sfintisori

Mucenici moldovenesti (Sfintisori)

Daca tot am sarbatorit ieri Sfintii 40 mucenici din Sevastia, am zis sa patrez traditia si am pregatit acasa mucenici  sau sfintisori cum le spunem noi, asa ca va impartasesc in continuare si voua reteta.

Mucenici moldovenesti, sfintisori

Asa de aromati si fragezi incat trebuie sa-i incercati.

 

Ingrediente necesare:

Pentru aluat:

-300 ml lapte

– 300 ml apa calduta

– 2 galbenusuri

– 150 g zahar

– 100 g de unt

– 25 g drojdie proaspata

– sare, faina cat cuprinde (aprox 1 kg)

Pentru sirop:

– 400 ml apa

– 100 g zahar

– 1 esenta de rom, zahar vanilat

Pentru uns:

– 1 ou

– 100 ml miere

– nuca macinata

– nuca de cocos

Ne ocupam mai intai de aluat: amestecam galbenusurile cu zahar, unt moale, zahar vanilat, sare, apoi adaugam  laptele si apa caldute, drojdia dizolvata, punem putina faina, lasam 10 min sa bulbuceasca, apoi adaugam faina treptat si framantam, pana obtinem un aluat elastic si lipicios, pe care il lasam la crescut aprox 1 ora. Intre timp pregatim siropul: punem la fiert apa cu zaharul, lasam 10 min sa clocoteasca, oprim, adaugam romul si zaharul vanilat, si lasam la racit. Dupa ce a crescut aluatul il portionam, modelam si impletim sfintisorii in forma de 8. Le mai lasam sa creasca in tava 20-30 min, si ii dam la cuptor la foc potrivit 30-35 min, pana se rumenesc frumos.

Dupa ce sunt gata, luam cate unul fierbinte si il introducem in sirop, pe ambele parti, il ungem cu miere, apoi presaram nuca sau nuca de cocos, in functie de preferinte. Asa procedam cu toti sfintisorii.

Mucenici moldovenesti, sfintisori

Se servesc reci, pentru a avea timp ca mierea, nucile si siropul sa se intrepatrunda. Au o textura frageda si usor umeda. Merg de minune alaturi de un pahar de lapte.

Pofta buna!

[fblike]

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Spune-ti parerea

Adresa ta de email nu va fi publicată.