Cum gatesc foarte rar carne de porc, mi s-a facut dor de o tocanita din acrne de porc, multa ceapa, asa cum ne facea mama acasa, asa ca… pulpa de porc aveam in congelator, mi-am adunat restul ingredientelor si m-am apucat de treaba.
Ce am adunat:
– 750 g pulpa de porc
– 400 g carnati de casa proaspeti
– 5-6 cepe mari
– 3-4 catei de usturoi
– 2 ardei grasi
– 1 morcov mic
– 2 rosii
– 3 linguri pasta de tomate
– 50 ml vin rosu
– o legatura de patrunjel
– sare, piper, boia dulce, 2 foi de dafin
Incepem cu ceapa: curatam, tocam marunt, si o punem la inabusit, adaugam si usturoiul tocat marunt, ardeii taiati cubulete, si morcovul ras, lasam cateva minute, iar intre timp ne ocupam de carne, pe care o spalam bine, si o taiem cuburi, si o adaugam peste legume, o lasam pana isi schimba usor culoarea, apoi acoperim cu apa, punem si foile de dafin, si lasam la fiert la foc mic, in jur de 2 ore. La jumatatea timpului de fiert adaugam si carnatii de casa (tocanita se poate face si fara carnati, insa asa o facea mama si vreau sa pastrez reteta), portionati in bucati de 2-3 cm, si se mai completeaza cu apa, daca mai este nevoie.
Cand carnita este aproape patrunsa adaugam impreuna pasta de tomate, rosiile taiate cubulete (eu am „accesat” rezerva, adica borcanele de rosii puse in toamna), si vinul, condimentam cu sare piper si boia dulce (nu prea multa ca sa nu amarim totanita), si mai lasam la fiert 15-20 min. Oprim si adaugam verdeata.
Aceasta minune culinara se serveste calda cu mamaliguta si muraturi, o imbinare perfecta de arome: carne, carnati si legume. Un deliciu demential, ce trebuie incercat neaparat… macar din cand in cand, nu prea des! 🙂
Pofta buna!
[fblike]