Revin astazi cu inca o reteta de paine de casa, dupa cum v-am mai spus suntem mari amatori de paine facuta in casa, asa ca mereu sunt in cautare de noi combinatii.
De data aceasta am ales sa fac o paine cu tarate de ovaz, care sunt o foarte importanta resursa de fibre, sanatoase pentru organismul nostru.
Ingrediente:
– 1-1,5 kg faina integrala
– 6 linguri de tarate de ovaz
– 400 ml apa calduta
– 30 g drojdie proaspata
– 1 lingura de zahar
– 1 lingurita de sare
– 3-4 linguri de ulei de masline
– mac pentru presarat
Procedeul de lucru este asemanator cu cel de la reteta de paine cu tarate de grau, adica:
Mai intai se amesteca toata faina cu lingurile de tarate, pentru omogenizare, apoi se face o gaura in mijlocul acestui mix pentru a pregati maiaua din apa calduta, sare, drojdia dizolvata cu putina apa si zahar, se lasa putin la dospit, pana se formeaza balonase. Este momentul sa incepem framantarea. Cand coca este aproape gata se adauga uleiul de masline, se mai framanta pana se incorporeaza, apoi se lasa la dospit acoperita cu un prosop, la caldut, pana creste frumos.
Cand a crescut indeajuns, se formeaza painicile, fie la tava asa cum am facut eu, de data asta, fie rotunde, se pun in tavile unse in prealabil cu ulei, pe toate laturile, si se mai lasa la crescut 20-30 min, pana isi dubleaza volumul.
Se ung apoi cu un amestec din apa si zahar, se presara cu mac, si se dau la cuptor incins deja. Pana se rumeneste se lasa la o temperatura mai mare (10-15 min), iar apoi se reduce pana la potrivit, pentru 30-35 min (depinde de cuptor).
La scoaterea din cuptor painea se unge cu putin ulei, si se acopera cu un prosop curat.
Buna si sanatoasa pentru toata familia.
Pofta buna!
[fblike]