Aceasta este o reteta pentru cei care isi doresc pe masa lor o paine sanatoasa cu multe fibre, si fara tot felul de adaosuri nesanatoase. Aceste chifle sunt usor de facut, iar dupa ce le faci prima data te asiguri de faptul ca te vei indragosti de ele: noua ne plac foarte mult, sunt foarte gustoase si aratoase.
Ingrediente:
– 600-700 gr faina integrala
– 100 gr seminte de floarea soarelui
– 100 gr seminte de in
– 100 gr tarate de ovaz
– 400 gr iaurt
– 25 gr drojdie proaspata
– 1 lingura de zahar
– 1 lingurita de sare
– 1 lingura de otet
– 200 ml apa
Pentru inceput zdrobim semintele de floarea soarelui si de in cu ajutorul blender-ului, dar nu de tot, doar cat sa fie maruntite usor. Amestecam jumatate din aceste seminte (restul le pastram pentru a tavali chiflele) cu taratele de ovaz, cu iaurtul, sarea, zaharul, apoi apa, drojdia dizolvata si treptat faina. Incepem sa framantam aluatul pana se omogenizeaza bine, si lasam sa creasca pana isi dubleaza volumul. Pregatim o tava cu hartie de copt (eu am folosit tava de la aragaz si mi-au iesit 15 chifle) si dupa ce aluatul a crescut incepem sa formam chiflele sub forma dorita (eu am ales sa le fac ovale). Le modelam rand pe rand, le stropim cu putina apa, dupa care le tavalim prin amestecul de seminte pastrat (le udam inaite cu apa pentru a se prinde mai bine semintele de aluatul painicilor).
Incingem cuptorul si le dam la foc potrivit pentru aprox. 30-40 min. Lasam sa se racoreasca dupa care le putem servi, sunt minunate, gustoase si pufoase, dar mai ales sanatoase.
Pofta buna!
[fblike]
Chifle cu seminte si tarate de ovaz,