Cand ne aflam in post, dar nu numai, soia poate fi o varianta foarte buna. Aparent fara gust, tare si uscata, dar daca stii sa o gatesti cu siguranta iti va placea si o vei folosi mai des.
Felul de mancare pe care vi-l propun este asemanator cu tocanita din carne de porc, insa in loc de carnita am folosit cuburi de soia – delicioase ambele variante.
Vom folosi:
– 500 g soia cuburi
– 5 cepe mari
– 1 morcov
– 2 ardei grasi
– 2 rosii
– 4 linguri de sos de rosii
– 50 ml vin rosu
– 4 -5 catei de usturoi
– 2 foi de dafin
– sare, piper, verdeata, boabe de piper
Primul pas: punem cubuletele de soia la fiert, intr-un vas cu apa, sare, foi de dafin, boabe de piper, pana da cateva clocote, dupa care acoperim si lasam la inmuiat aprox 1 ora. Intre timp pregatim sosul: curatam ceapa, o tocam marunt, si punem la inabusit cu putin ulei si apa, adaugam si usturoiul tocat marunt, ardeiul cubulete, morcovul ras, completam cu apa, si lasam sa fiarba legumele 10-15 min.
Scurgem soia cu mana, cat putem, si ii dam drumul in sos. Mai punem si sosul de rosii, rosiile cubulete, vinul si mai lasam sa fiarba la foc potrivit, 20-25 minute. Condimentam, iar dupa ce oprim presaram patrunjelul tocat.
Aceasta tocanita poate fi servita alaturi de un piure de cartofi, orez sau mamaliguta, si muraturi. Necunoscatorii o pot confunda cu tocanita de carne… asa de buna si gustoasa este!
Pofta buna!
[fblike]