Bilute cu ceapa si maioneza (piftelute marinate)

Va propun astazi o reteta care am pregatit-o recent, nu este tocmai usoara, d.p.d.v. caloric , insa deosebit de gustoasa si apreciata si de fiecare data prezenta pe masa de Revelion. Este un fel de mancare specific zonei Bucovinei, mama il numea „bilute marinate” si de cate ori il pregatesc gandurile mele se indreapta catre copilarie :).

 

piftelute marinate

Ingrediente necesare pentru piftelute :

  • 1 kg de carne de porc(eu am folosit pulpa)
  • 3 cepe mari
  • 3 cartofi fierti
  • 2 oua
  • 50g pesmet
  • 4-5 catei de usturoi
  • sare, piper

Ingrediente  necesare pentru marinata:

  • 5 cepe mari
  • 4-5 linguri otet
  • 10-15 boabe de piper
  • 2 lingurite sare
  • 1 lingura zahar

Ingrediente pemtru maioneza:

  • 2 galbenusuri fierte
  • 1 galbenus crud
  • o lingura de mustar
  • zeama de lamaie
  • 500ml ulei
  • sare
  • 2 linguri mari de iaurt

Incepem cu pregatirea bilutelor : tocam carnea prin masina de tocat, ceapa o calim bucati mai mari apoi o dam si pe ea prin masina, la fel procedam si cu cartofii fierti si curatati. Apoi adaugam ouale, pesmetul, usturoiul pisat, sare si piper, amestecam bine si potrivim gustul – inainte de a le praji le lasam 15-20 minute sa se intrepatrunda aromele si intre timp pregatim ceapa : o taiem juliene foarte subtire, o punem intr-o oala, o acoperim cu apa, punem sarea, piperul, otetul, zaharul si lasam sa fiarba aprox 20 minute, dupa care lasam la marinat oala acoperita pana se raceste complet.

E momentul sa ne apucam de pregatit piftelutele: formam bilute de aprox.2 cm diametru, le trecem prin faina de grau si le punem la prajit in ulei bine incins pana se rumenesc frumos.

Cat timp se racesc punem la scurs ceapa si ne apucam de maioneza : pasam galbenusurile fierte, apoi adaugam galbenusul crud si amestecam incet pana incepe sa se formeze sosul, apoi mustarul si uleiul care il turnam treptat si amestecam incontinuu pana il terminam, la final condimentam cu sare si lamaie – in cele din urma trebuie sa obtinem o maioneza legata si consistenta. Punem si iaurtul si amestecam totul cu ceapa scursa in prealabil, apoi cu bilutele racite. Condimentam daca mai este nevoie si bilutele noastre marinate sunt gata de aranjat pe platou.

Sunt absolut delicioase insa grija mare la cantitatea mancata :))!

piftelute-marinate1

 

Este un aperitiv deosebit pentru o masa de sarbatoare!

Pofta buna!!

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Spune-ti parerea

Adresa ta de email nu va fi publicată.