Placinta cu gutui

Gutuia – un fruct cat se poate de aromat de care ne putem bucura toamna tarziu dar si iarna pastrat bine in camara.

Si ce poate fi mai bun in ianuarie decat o placinta plina de aroma si rumenita cu…gutui!!

Fructul ca atare fiind ceva mai tare este un pic mai greu de mancat insa in placinta este savurat cu bucurie de toata lumea.

Sa ne apucam de treaba ca deja se simte miros de placintica 🙂

Ingrediente pentru aluat:

  • 500ml lapte
  • 3 oua +1ou pt.uns
  • 2 linguri mari smantana
  • 30g drojdie
  • 150g zahar
  • 100ml ulei
  • 1 praf de sare
  • 1 esenta de vanilie
  • faina cat cuprinde

Ingrediente pentru umplutura:

  • 1.5-2kg de gutui
  • 350-400g zahar
  • praf de scortisoara(optional)

Pregatim mai intai aluatul : punem aprox. 300g de faina intr-un bol mai mare, facem o gaura in mijloc si punem laptele la temperatura camerei si drojdia dizolvata si lasam 10-15 minute pana incepe sa „bulbuceasca”. Intre timp batem bine ouale cu zaharul pana acesta se topeste. Se adauga peste lapte si drojdie, la fel si smantana, praful de sare, esenta de vanilie si incepem sa amestecam bine. Treptat adaugam faina si incepem sa framantam pana se formeaza o coca compacta. Uleiul il adaugam si pe el treptat in timpul framantarii – aluatul trebuie sa fie elastic si omogen. Il lasam sa se odihneasca pana isi dubleaza volumul – aprox.1 ora.

Intre timp ne ocupam de gutui – le curatam – cu rabdare si grija pentru ca sunt foarte tari si ne pun la incercare indemanarea in bucatarie. O data curatate le taiem bucati si le scoatem cotorul si le dam prin razatoarea mica de la robot – va recomand sa va ajutati de robot, altfel daca apelati la razatoarea manuala o sa ma pomeniti si s-ar putea sa va treaca pofta de placinta cu gutui :))!!

Dupa ce le vedem rase, le punem la foc impreuna cu zaharul pana se inmoaie, lasa sirop si incep sa se lege – cam 10 -15 minutele. Le oprim si le punem la scurs si la racit. Aceasta este umplutura noastra minunata – e asa de aromata de nu mai are nevoie de arome suplimentare – dar daca doriti optional puteti adauga un praf de scortisora.

Ne apucam de umplut rulourile noastre – impartim aluatul in 4 parti egale, din fiecare parte intindem o foaie de aprox 0.5cm grosime, punem umplutura pe toata suprafata si rulam strans – nu recomand sa le faceti prea groase – sa nu riscam sa ramana crude in interior. Le rulam pe toate 4 si le punem la crescut in tava de la aragaz acoperita cu hartie de copt inca 15-20 minute. Le ungem apoi cu ou batut, presaram zahar si dam la cuptorul incalzit in prealabil pentru 30-40minute la foc mediu. In functie de ritmul cuptorului va trebui sa reglati functia de coacere de deasupra , sau dedesubt – fiind aluatul dulce se rumeneste mai usor si nu vrem ca rulourile noastre sa iasa prea bronzate 🙂  – in cazul in care nu puteti regla acest aspect din functiile cuptorului puteti acoperi la jumatatea coacerii placintele cu hartie de copt, astfel imaginea rulourilor este salvata 🙂 !

Cand placintele noastre sunt rumenite frumos le scoatem, umplem casa de coptura aromata si asteptam sa se domoleasca sa le putem degusta.

Bun – bunut – ar spune dragul meu copil 🙂 – gustoasa  si satioasa, buna in orice moment al zilei!

Am uitat sa va zic – in cazul in care nu sunteti fan gutui, le puteti inlocui cu mere sau pere combinate cu ceva nuci sau biscuiti.

Pofta buna!

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

2 Comments

  1. Daniela

    Buna! spune-mi te rog,,acest aluat seamana cu cel de la baigli? merci

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)

Spune-ti parerea

Adresa ta de email nu va fi publicată.