Sunt o mare fana a branzei de vaci, si bineinteles a prajiturii cu branza, asa ca una e binevenita oricand. Eu am facut o combinatie intre prajitura clasica cu branza, si renumitul „cheese cake”, mai exact am imprumutat ideea de sos pus peste prajitura, precum si forma rotunda. O prajitura traditionala cu aluat de branza si stafide.
Pregatim mai intai ingredientele:
Pentru aluat:
– 500 g faina
– 1 galbenus de ou
– 100 g unt sau margarina
– 4 linguri de zahar pudra
– 1 praf de copt
– 1 zahar vanilat
Pentru crema:
– 600 g branza proaspata de vaci
– 3 oua
– 3 linguri de smantana
– 200 g zahar
– 100 g stafide
– 3 linguri de gris
– zahar vanilat
– zeama de lamaie
Pentru sos:
– 6 linguri de dulceata de afine
– 3 linguri de vin rosu
– esenta de rom
Pregatim aluatul: amestecam galbenusul cu zaharul su untul la temperatura camerei, punem apoi zaharul vanilat si praful de copt, impreuna cu o parte din faina, si framantam restul de faina va fi adaugat treptat, pana obtinem un aluat consistent. Ne ocupam si de crema de branza: amestecam cu ajutorul robotului branza, galbenusurile, smantana si zaharul, batem albusurile separat cu o lingura de zahar, le incorporam in amestecul de branza, folosind o spatula de lemn, presaram si stafidele – care au stat in prealabil la inmuiat in apa fierbinte si rom – zaharul vanilat, zeama de lamaie si lingurile de gris.
Tapetam o tava cu hartie de copt (eu am folosit uan rotunda de 24 cm in diametru), intindem aluatul in grosime de aproximativ 1 cm, turnam crema de branza si dam la copt, unde va sta 30-40 min: pimele 10 min la foc mare, apoi la foc potrivit, pana prajitura noastra capata o culoare rumena.
Se poate servi si simpla, insa o savoare delicata va fi data de sosul e dulceata, pe care il preparam astfel: punem la fiert lingurile de dulceata, adaugam si vinul treptat, lasam sa fiarba 2-3 minute, dupa ce oprim punem si esenta de rom, si gata… se poate adauga peste feliile de prajitura aromate.
Prajitura aceasta este dedicata traditionalistilor, voi reveni cat de curand cu un cheese cake mai rafinat.
Pofta buna!
Prajitura cu branza si sos de afine,