Intotdeauna, in topul preferintelor mele, au fost prajiturele cu branza, mai ales cele necesitau coacere. Eram reticienta in a pregati cheesecake-uri, fara a apela la cuptor, dar fara motiv – aveam doar impresia ca nu sunt la fel de gustoase. In cele din urma m-am hoarat sa prepar o astfel de prajituram mai exact cheesecake cu sos de afine… si asta mai mult din curiozitate. Rezultatul a fost fabulos, aceasta prajitura a trecut in topul familiei mele.
Avem nevoie de:
Pentru blat:
– 250 gr piscoturi
– 150 gr unt topit
Pentru crema:
– 500 gr branza proaspata de vaci
– 200 gr zahar pudra
– 500 ml frisca lichida
– 15 gr gelatina
– 1 esenta de vanilie
Pentru sosul de afine:
– 300 gr afine
– 3 linguri de zahar
– 4 linguri de apa
– coaja de lamaie rasa
– scortisoara
Ne ocupam mai intai de blat: dam prin robot piscoturile (se pot folosi si biscuiti, insa prefer piscoturile – sunt mai gustoase). Peste piscoturile faramitate adaugam untul topit. Amestecam bine, pana se omogenizeaza frumos, si intindem, intr-o tava rotunda (diam 24 cm), tapetata cu hartie de copt. Preparam si crema: branza o facem pasta, cu ajutorul robotului, adaugam zaharul si esenta de vanilie. Pregatim si gelatina: punem granulele in putina apa rece, pana se umfla, apoi o topim pe bain marine, pana se dizolva complet. Batem si frisca lichid, amestecam gelatina cu crema de branza, si incoporam usor si frisca.
Amestecul obtinut il punem peste blatul de piscoturi, si dam la frigider 4-5 ore, si, pana se intareste cheesecake-ul, ne ocupam de sosul de afine: fierbem afinele la foc mic, aprox 10-15 min, impreuna cu zaharul si 1 lingura de apa, pana observam ca se leaga sosul. Oprim focul si adaugam aromele: scortisoara si lamaia.
Se lasa la racit si se serveste din belsug, peste o felie de cheesecake.
Este o prajitura usoara, racoroasa, rafinata,va puteti convige de acestea doar dupa ce o veti pregati.
Pofta buna!
[fblike]